Coronaproof

Op 2 september 2020 communiceerde Minister van Jeugd Benjamin Dalle dat de jeugdwerkregels net als de scholen met kleurcodes zullen werken. De kleurcode wordt bepaald door de Vlaamse overheid (voor Vlaanderen) in overleg met experten en kan lokaal afwijken o.w.v. lokaal andere cijfers. Die afweging wordt lokaal, regionaal, en ook met experten gemaakt. In een stad of gemeente kunnen er dus andere regels gelden dan op Vlaams niveau.

Voorlopig blijven we in de huidige kleurcode GEEL. Voor de ouders en buitenbubbel (jonggidsen, gidsen en jins) is het belangrijk om rekening te houden met de social distancing en het dragen van een mondmasker.

Hierbij even een samenvatting van de kleurencodes:

WAT BIJ CODE GEEL?

• Leiding houdt een aanwezigheidsregister en medische fiche bij.
  • Minimaal 3 dagen symptoomvrij zijn om deel te nemen aan activiteiten.

BUBBELS

• De leiding maakt bubbels van max 50 leden (leiding inclusief).
  • Binnen bubbels is contact met elkaar mogelijk, moet je geen afstand houden en geen mondmasker gebruiken. Probeer onderling contact toch te vermijden (bubble distancing).
  • Indien er contact (nodig) is tussen bubbels, houd je 1,5 meter afstand  of gebruik je een mondmasker als de afstand niet kan behouden worden.
  • Ouders en andere externen kunnen NIET zomaar in de bubbels. Social distancing en mondmaskers spelen daarbij een belangrijke rol!

WAT BIJ CODE ORANJE?

• Leiding houdt een aanwezigheidsregister en medische fiche bij. Er is ook een contactlogboek: een document dat de contacten tussen de deelnemers onderling en met externen bijhoudt.
  • Indien iemand van de groep besmet is met corona, gebruiken de coronaspeurders deze documenten om te kijken wie gecontacteerd moeten worden in functie van een mogelijke besmetting)

BUBBELS

• De leiding maakt bubbels van max 50 leden (leiding inclusief).
  • Bij +12 jaar (jonggidsen, gidsen, jins):
  •  Onderscheid tussen binnen en buitenactiviteiten:

Binnenactiveiten: bubbel met maximaal 20 leden

Buitenactivitieten: bubbel met maximaal 50 leden

• Wie tijdens de activiteit combineert tussen binnen en buiten, gaat uit van het principe binnen-activiteit (= max. 20 deelnemers).
  • Bij -12 jaar (kapoenen, kabouters):
  • Zowel binnen als buiten een bubbel met maximaal 50 leden.
  • Binnen de bubbels is contact met elkaar mogelijk, je moet geen afstand houden en geen mondmasker gebruiken. Probeer onderling contact toch te vermijden (bubble distancing).
  • Intens fysiek contact wordt vermeden.
  • Ouders en andere externen kunnen niet zomaar in de bubbels. Social distancing en mondmaskers spelen daarbij een belangrijke rol.

WAT BIJ CODE ROOD?

BUBBELS

• Activiteiten kunnen ENKEL nog doorgaan in bubbels van maximaal 20 leden en ENKEL in de buitenlucht.
  • Vooraf reserveren/registreren kan dus noodzakelijk zijn.
  • Er is GEEN contact tussen de deelnemers in de bubbel à social distancing IN de bubbel bewaren!
  • Bij +12 jaar (jonggidsen, gidsen, jins): mondmasker wordt ingevoerd als de afstand niet bewaard kan worden.

Bij onzekerheden kan u altijd de site van Scouts en Gidsen Vlaanderen raadplegen: https://www.scoutsengidsenvlaanderen.be/corona of kan u de leiding contacteren.